Ateno investoi Evijärvellä

Ohjaukseen käytetään ByVision Cutting -ohjelmaa. Ohjauksella Oskari Mäntylä.

Lisäkapasiteettia järeään tuotantoon

Ateno Oy jatkaa investointejaan tuotantomahdollisuuksiinsa Evijärvellä. Mittavan tila- kone- ja laiteinvestointikokonaisuuden täydentää sen tuoreimpana laajennuksena 12 kW Bystar Fiber -kuitulaser kahdeksanmetrisellä pöydällä.

Atenon investointikokokonaisuuteen kuuluvat noin 3000 neliömetrin tilalaajennus, jonka myötä yrityksen Evijärven tilat kasvoivat viime vuonna yhteensä 13 000 neliömetriin.

Sen lisäksi yritys investoi särmäyspuolelle ja samalla leikkauskalustoon, mm. hiljattain yrityksen tiloihin asennettiin putkilaser.

Kahdeksanmetrisellä pöydällä varustettu uusi 12 kW:n laser täydentää paketin.

”Kyseessä tässä on kustannuksiltaan useamman miljoonan euron kokonaisuus, jolla kehitämme täällä mahdollisuuksiamme. Investoinnit tähtäävät varsinkin kookkaan kappaletavaran käsittelytoimintojen kehittämiseen. Kookkaan tavaran käsittely on tänä päivänä vahvasti kehittyvä toiminta-alueemme, kertoo yrittäjä, toimitusjohtaja Juhani Koivisto. Hän luotsaa yritystä yhdessä veljensä, tuotantojohtaja Kari Koiviston kanssa.

Bystar Fiber 8025 mahdollistaa 2500×8000 mm:n levyjen laserleikkauksen.

Kaksikymppinen kasvuyritys

Atenolla on yrityksenä takanaan jo yli 20 vuoden taival. Yritys käynnistyi vuonna 1999.

Yrityksen ensimmäinen kone oli vesileikkuri, mutta vauhtiin yritys lähti, kun sen omistajiksi tulivat nuoret miehet Kari ja Juhani Koivisto ja yritys hyppäsi mukaan alanvaltauksen tuolloin aloittaneen laserleikkauksen ensimmäiseen aaltoon vuosituhannen alussa.

Ensimmäinen hiilidioksidilaser hankittiin vuonna 2004. Tehoa oli 6 kW.

Se sai rinnalle pian lisää lasereita ja sen jälkeen pian niiden oheen monenlaista muuta kalustoa, jota johdattivat yrityksen monipuoliseksi alan palveluntarjoajaksi.

”Kun asiakaskunta kasvoi, ymmärsimme kokonaisvaltaisuuden merkityksen. Se lisää kaikkien osapuolien tuottavuutta. Tämän mukaan olemme kokonaisuutta rakentaneet. Kun osia ja kappaleita ei tarvitse siirrellä paikasta tai jopa paikkakunnasta toiseen eri palveluntarjoajien välillä, säästyy aikaa ja kustannuksia. Samalla eri työvaiheet tehostuvat”, kertoo Juhani Koivisto.

Tunnusomaista Atenon toiminnalle on ollut yrityksen kehittäminen niin osaamisen kuin ajanmukaisen teknologian kautta. Erityisesti yritys on panostanut juuri laserleikkaus- ja särmäyskoneisiin, ja mm. laserleikkauskoneissa ajanmukainen teknologia on merkinnyt koneiden hankintaa markkinoiden tehokärjen mukaan. Yrityksellä on käytössään useita kuitulasereita, viime vuosina töitä on tehty tehoiltaan 8- ja 10 kW:n kuitulaserein. Käytössä on myös CO2-kapasiteettia.

Lisäksi yritys myös koneistaa monipuolisesti ja hitsaa kappaleet tarvittaessa valmiiksi asiakkaan toiveiden mukaan.

Voimakkaan kehityksen myötä Ateno on kasvanut yhden koneen vesileikkauspajasta alan moniosaajaksi. Viime kaudellaan yritys teki noin 24 miljoonan liikevaihdon. Töissä on noin 95 henkilöä.

Kookkaaseen käsittelyyn

Ateno tekee monipuolista tuotantoa eri kokoluokkiin, ja on Juhani Koiviston mukaan etevimmillään silloin, kun vaaditaan mittatarkkoja osia tai monimutkaisia särmäyksiä vaativia osia koneistuksineen.

Investointiohjelmaan kuului monipuolista laitekantaa. Kuvan putkilaser sijaitsee niin ikään uudessa hallissa.

Parhaillaan yritys pyrkii suuntaamaan toimintaansa osin tilauskonepajasta edelleen kookkaan kappaletavaran sopimusvalmistukseen ja kehittää sen myötä erityisesti järeän tuotannon kapasiteettiaan. Siihen tähtäävät tuoreet investoinnit niin tiloissa kuin koneissakin.

”Kone-investointeja varten tarvitsimme ensin lisää tilaa ja toteutimme tänne sen myötä tämän noin 3000 neliömetrin lisähallin. Tämä merkittävästi lisätilaa tarjoava uusi laajennus tuo tilat nyt tehdyille investoinneille kuin sallii jatkossa myös uudet investoinnit.

Uudessa tilassa ovat asennettuina nyt tuoreista investoineista putkilaser sekä tuorein konelaajennus, 12 kW:n pöydältään 8000×2500 mm:n kuitulaser Bystronic Bystar Fiber 8025.

”Koneen hankinnassa ratkaisevat seikat olivat juuri sen koko ja teholuokka. Koneen kahdeksanmetrinen pöytä tarjoaa mahdollisuuden huomattavan kookkaiden levyjen käsittelyyn ja sen myötä kappaleenvalmistukseen.”

”Toisaalta pyrimme hankinnoissa olemaan tosiaan myös tehojen kanssa ajanmukaisella tasolla, ja sen myötä kone on varustettu 12 kW:n laserilla. Se tuo toki tehoja leikkaustöihin niin ohuilla kuin vahvemmillakin materiaaleilla”, sanoo Juhani Koivisto.

12 kW:n Bystar Fiberilla pystytään sujuvasti leikkaamaan terästä aina 30 mm:iin saakka.

Tehokkaimmillaan kone on teräksellä 15mm leikkaukseen asti, jolloin typpileikkausta päästään hyödyntämään tehokkaasti.

Ja onhan kone nopea muutenkin, mm. paikoitusnopeus simultaanisesti koneessa on 170 metriä minuutissa.

Koneen ByVision Cutting-ohjelmaa käytetään kookkaalta 21,5 tuuman kosketusnäytöltä. Toinen ohjain lähellä vaihtopöytää säästää askelia pitkän koneen käytön yhteydessä.

Apunäyttö säästää askelia.

”Olemme valmiina”

Bystronic Bystar Fiber asennettiin Atenon käyttöön keväällä ja tuotanto sillä on alkanut.

Töitä yrityksessä on tästä haastavasta ajasta huolimatta ollut hyvin.

”Varsin hyvä tilanne on ollut tähän saakka. Jatkoa on mahdoton esimerkiksi syksyn osalta ennustaa, niin monet seikat vaikuttavat siihen asiaan. Toivottavasti suunta on jo parempaan. Uusi nousu kuitenkin tulee joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin. Sitä kohti”, sanoo Juhani Koivisto.

Kari Harju